U knjižari „Knjige at“ – Schuhmeierplatz u Beču čiji je vlasnik Dušan Uzelac proteklog vikenda na zadovoljstvo bečke publike  održane su dve promocije knjiga. U petak 07.juna 2024. godine održana je promocija knjige „Mileva Marić Ajnštajn relativno između redova“ (izdavač Evropski korak) Hajnalke Molnar iz Zrenjanina na kojoj su učestvovali pored autorke Mirjana Marković u ulozi recenzenta i izdavača, Gaga Bojanić (zaljubljenik knjige, Beč), Rade Kosanović (pisac, Beč) i Dejan Pigma Knežević (predsednik udruženja „Mama ne brini dobro sam“ Beč) su čitali delove knjige  i Xanthi Tokmakidou Trifunović (arhitekta, umetnik, učiteljica grčkog jezika, Beč) koja je muzičkim opusom dala posebnu draž predstavljanju knjige.

Koliko god o Milevi Marić Ajnštajn je napisano i istican njen značaj za razvoj nauke i stvaralački opus Alberta Ajnštajna ostaje još mnogo toga što može da se kaže o ovoj ženi blistavog uma koja je naše gore list. Sagledavanje onog što oko vidi vrlo često dovede do toga da se ne uoči jasna slika realnog trena, te ostane  skriveno velom tajni ono što duša nedri. Naša poznata književnica i istoričar Radmila Milentijević u svom delu „Mileva Marić Ajnštajn – život sa Albertom Ajnštajnom“ objavljivanjem korespodencije između Mileve i Alberta prikazala je složenost njihovog zajedničkog života. 

Hajnalka Molnar koristeći kao literaturu ovo navedeno delo i dela Meri Benedikt – „Drugi Ajnštajn“,  Dragane Bukumirović – „Mileva Marić Ajnštajn“, Barbare Bürki –„Schöne und bittere Tage Mileva Einstein Maric“ i Slavenke Drakulić – „Teorija tuge“ je duboko zaronila u životnu priču Mileve Marić kako bi sagledala sve one momente koji nude razjašnjavanje kompleksnosti odnosa ovih genijalnih ljudi nastojeći da objektivnost prevlada nad subjektivnim stavom.

Hajnalka Molnar u svojoj knjizi  „Mileva Marić Ajnštajn između redova“ je Milevu Marić bisernu školjku Alberta Ajnštajna  obasjala svetlošću novih spoznaja. Autorka knjige je ukazala  na manipulativne i toksične odnose između ovih dvoje genijalnih ljudi  i podsetila na značaj Mileve Marić Ajnštajn za nauku. 

Drugo veče. 08.juna 2024.godine knjiga „Mileva Marić Ajnštajn između redova“ Hajnalke Molnar je predstavljena u Minhenu u biblioteci Srpske Pravoslavne crkve Svetog Jovana Vladimira u organizaciji Bavarsko – srpskog akademskog foruma gde su pored autorke knjige i recenzenta i književnice Mirjane Marković učestvovali i Mirjana Premović (lekar -internista, Minhen) u ulozi moderatora i predstavnika BSAF-a, Antileta Živković (pisac, Minhen) koja je čitala prepisku između Mileve i Alberta Ajnštajna i Ana Isaković (učenica muzičke škole, Minhen) koja je na violini izvela muzički opus kompozicija koje su Mileva i Albert Ajnštajn rado izvodili i slušali. Promocija je bila veoma interaktivna i publika je pokazala zainteresovanost za život Mileve Marić Ajnštajjn. A Mirjana Premović je istakla da je podnet i zahtev da se jedna ulica u Minhenu zove imenom Mileve Marić Ajnštajn. Među brojnom publikom čast su odali svojim prisustvom Vikarni episkop humski Gospodin Jovan, sveštenstvo Srpske Pravoslavne crkve „Svetog Jovana Vladimira“, članovi srpskog hora „Singidunum“ koji neguju duhovnu muziku u Minhenu i zaljubljenici lepe pisane reči. 

Hajnalaka Molnar i Mirjana Marković su biblioteci Srpske Pravoslavne crkve „Svetog Jovana Vladimira“ u Minhenu darovale svoje knjige. 

Treće veče, 09.juna 2024. godine  knjižari „Knjige at“ – Schuhmeierplatz u Beču odražana je promocija knjiga „Šahista „ i „Dug“ Mirjane Marković književnice iz Sremske Mitrovice koja je pre nekoliko dana imala promociju knjige „Сильные женщины любовью вещают Moćne žene ljubavlju zbore“ u Ruskom domu u Valeti (Malta) i Ruskom domu u Beogradu. 

U programu na promociji u Beču pored autorke učestvovali su Gaga Bojanić (zaljubljenik knjige, Beč), Rade Kosanović (pisac, Beč) i Dejan Pigma Knežević (predsednik udruženja „Mama ne brini dobro sam“, Beč) su čitali delove knjige  i Xanthi Tokmakidou Trifunović (arhitekta, umetnik, učiteljica grčkog jezika, Beč)  koja je odabrala pesme koje se fantastično uklapaju u tematiku romana koji su promovisani. Specijalni gosti su bili pisci i umetnici iz Beča: Nevena Džaja, Marina Malina Janković, Nataša Pajković, Jimmi Perić i Perica Ilijin. 

Roman „Šahistа“ Mirjane Marković  je veoma smeo politički  i provokativni triler koji na uzbudljiv, realističan i dramatičan način  flešbekovski gradi priču igre i strasti u periodu velikih promena, na više prostornih koordinata i vremenskih perioda, od Beograda do Madagaskara. Ogoljena do srži  tamna strana srpske politike se kroz sudbinu glavnog junaka Gligorija prikazuje kao partija šaha koju on maestralno igra sa ljudima gradeći vlastiti bastion moći.

A da li  na kraju  kralj i pijun završavaju u istoj kutiji, pitanje je?

Roman „DUG“ književnice Mirjane Marković kroz sudbinske događaje porodice Planinčević i njenih potomaka čiji životi se odvijaju na različitim koordinatama, od Brestova, Zagreba, Beča, Njujorka, Berlina, do Moskve, potvrđuje činjenicu da gde god da odeš prošlost ti je za petama. 

Prošlost koja isijava kroz sećanje glavne junakinje Danice Planinčević, njene ćerke Mine i unuke Ane, kroz uspomene Helge Kraus-špijunke Adolfa Hitlera je priča o velikim ljubavima u vremenu svetskih katastrofa, o porocima koji vuku u duboki mulj, o grehu počinjenom zbog pohlepe za novcem, osveti i kajanju.

To je priča koja filmskim zamešateljstvom vas uvodi i u preispitivanje kolektivne odgovornosti kao i pitanja da li sadašnjost može da pobegne od prošlosti? 

Bile su to večeri druženja matice sa dijasporom i zar ima lepše nego s’ knjigom u pohode gde god da idete.

Mirjana Marković