Piše: Dušan Opačić

Nedavno je promovisan novi spot „Osmeh“ kultnog beogradskog rok sastava E-play. Pesma će se inače naći na njihovom šestom albumu koji je najavljen za kraj ove godine.

Spot u režiji Vuka Protića u estetskom smislu realistički verno prikazuje našu nekadašnju kolektivnu društvenu  stvarnost, a mi koji smo rođeni u epohi socijalističke Jugoslavije,  gledajući ovaj spot, možemo najbolje da osetimo, širinu i kvalitet ovog Protićevog ostvarenja, tako da ne moram posebno da naglašavam fenomenalno uklapanje članova benda E-play u isti. Frontmenka benda i autorка ove pesme Maja Cvetković navodi, da je njihov stajling u spotu  inspirisan odevnom „disciplinom“ svetski  poznatih pionira elektro zvuka –  nemačkog benda Kraftwerk. Po mom skromnom mišljenju taj odevni potez je dodatno utisnuo u spot pečat autentičnosti i neposrednosti u skladu sa putovanjem u vremena u koji nas ovaj video vodi.  

Zvanična stranica grupe E-play

Ne znam kako će „Osmeh“ proći kod muzičke kritike i koliko će biti oštra pera recenzenata iz te oblasti, (odmah se ograđujem, to nije moj fah), ali kod Maje Cvetković, tekstopisca ove jednostavne ljubavne pesme u prvom redu osećam lirski talenat i lirsku prirodu, a kako to u poeziji biva, baš u tom prostoru leži najveća snaga i vrednost.

Pa kaže:

I nije baš bilo fer
I kažu da dobro je
Za mene

Visok, a mali je
Čovek što ostaje
Iza mene

Hajde priznaj
Hajde priznaj mi sad sve to
Gde čuvaš osmeh
Da ga vidi drugi neko

Evo ruši se sve
Kako i ne
Kad si me zajeb’o

Pa kako ko shvati šta je Maja htela da kaže. Kratka i pitka pesma obogaćena romantičnom fabulom pa joj ovo poslednje „zajeb’o“ dođe nekako idealistički romantično, od čega šiklja krv pravo iz srca.

Tako da joj „Osmeh“ plus minuli rad kao tekstopisca, ide u pravcu stalnog poetskog uspona. U tekstovima koje je ona do sada potpisivala ima neka neopisiva životna iskra koja je neminovno sastavni deo njenog pesničkog stvaranja.

A sve to ne bi bilo to, da na singlu „Osmeh“ uz Maju nije radila njena uigrana ekipa iz benda poput legendarnog bubjara Gorana Ljuboje Truta (koji sa Majom potpisuje aranžmane), na gitari Nemanje Velimirovića,i uz glasovnu pratnju Mine Knežević. Takođe, na gitarama su učestvovali Dejan Lalić i Dragan Alimpijević Pik.

Na kraju, ne preostaje mi ništa drugo da kažem, sem toga, da singl „Osmeh“ spakovan u ovom avangardnom video ostvarenju, ako ništa drugo, u trajanju od tri i po minuta pruža nam priliku da budemo slobodni, sanjari i zanesenjaci. Da bar na kratko, proživimo u dimenziji  koja se sudara sa sumornim modernim vremenom, u kojem inače živimo.

Autor teksta je pesnik iz Beograda

Foto: Preuzeto sa portala dnevnih novina Danas https://www.danas.rs/ Vizual: Mirjana Jesic